Fjerning av en del eller hele magesekken

Hvordan forbereder jeg meg?

Du blir vanligvis lagt inn på sykehuset dagen før operasjonen. Da får du snakke med en sykepleier, som blant annet orienterer deg om forberedelser til operasjonen. En lege/legestudent intervjuer og undersøker deg for å samle informasjon til journalen din. Før inngrepet tas det blodprøver, og er du over 60 år blir det tatt EKG. Av og til ønsker legen røntgen av lungene i tillegg. Om ettermiddagen informerer anestesilege eller anestesisykepleier deg om narkosen, og du får snakke med den kirurgen som skal operere deg.

Når du skal ha narkose må magesekken være tom. Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste seks timene før operasjonen. Imidlertid kan du drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, brus og saft  inntil to timer før du skal opereres. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillat de siste 2 timene før narkosen. Har du diabetes (sukkersyke) følger du et eget opplegg.

Om kvelden får du en sprøyte med et blodfortynnende medikament, og en avslappende tablett.

Hvordan foregår behandlingen?

Operasjonsdagen måles temperaturen. Kroppen må være ren, så du må ta en dusj. Operasjonsområdet barberes for hår. Du får samme beroligende medikament som kvelden før og et smertestillende medikament som en forberedelse til narkosen. Når det er klart for operasjon blir du kjørt i en seng til operasjonsavdelingen.

Operasjonen foregår i full narkose. Kirurgen gjør vanligvis et midtlinesnitt. Deretter frigjøres magesekken og det blir bestemt hvor mye av magesekken som må fjernes. Hvis kreften har spredt seg til lymfekjertlene, blir de fjernet samtidig med magesekken. Når svulsten ligger i øverste del av magesekken, må vi ofte fjerne nederste del av spiserøret og øverste del av magesekken. Deretter skjøtes spiserøret til resten av magesekken.

Når svulsten ligger i nederste del av magesekken, fjerner vi en del av magesekken og en liten del av tolvfingertarmen. Den øvre del av magesekken skjøtes til en tynntarmsslynge. Det kalles en gastrojejunostomi. Når hele magesekken må fjernes, skjøter vi nederste del av spiserøret til en tynntarmsslynge. Dette kalles roux-en-y. Under inngrepet legger kirurgen ned en plastslange (sonde) i spiserøret, forbi skjøten (anastomosen) for å drenere fordøyelsesvæske og avlaste skjøten. Ofte blir det lagt inn et dren i operasjonsområdet for å fjerne sårvæske.

Hvor lenge varer behandlingen?

Det varierer hvor lang tid operasjonen tar, fra cirka to til tre timer.

Gjør det vondt?

Under selve operasjonen får du full narkose, og har ikke smerter. Operasjonen gir sjelden sterke smerter etterpå, men du kan ha noe vondt i såret. Det er viktig at du selv sier fra når du har smerter.

Etter behandlingen

Etter operasjonen blir du flyttet til observasjon ved postoperativ avdeling. Der får du tett oppfølging mens du våkner fra narkosen. Blodtrykket blir målt, og ved behov får du smertestillende og kvalmestillende medisin. Dagen etter operasjonen blir du vanligvis flyttet tilbake til rommet ditt på den sengeposten du er innlagt.

For å hindre blodpropp får du en sprøyte med blodfortynnende medikament, så lenge legen synes det nødvendig. I tillegg, kan du selv bidra til å forebygge blodpropp ved å være i aktivitet. Det er viktig å komme ut av sengen og i aktivitet. Du må huske å bevege nakken normalt, for å unngå stivhet.  

Forholdsregler

Når en del av magesekken er fjernet blir kapasiteten til magesekken redusert, derfor blir du  mett etter bare små porsjoner med mat. For å få i deg nok kalorier, er det viktig at du spiser oftere. Det gjelder også for pasienter der hele magesekken er fjernet.  

Før hjemreise får pasienten en sprøyte med vitamin B-12. Du trenger tilførsel av B-12 hver tredje måned, når halve eller en del av magesekken er fjernet. Alle pasienter får kontakt med ernæringsfysiolog angående forholdsregler før hjemreise.